Diodella

Wat is collageen?

Wat is collageen?

Wat is collageen?

Wat is collageen?

Of we het nu willen of niet, we krijgen allemaal te maken met huidveroudering. Huidveroudering begint bij het verlies van één belangrijk eiwit: collageen. Collageen geeft structuur en elasticiteit aan haar, nagels, spieren, botten en gewrichten. Daarnaast biedt het stevigheid en elasticiteit van de huid.

Waarom collageen gebruiken?

Vanaf je 25 jaar begint deze eiwit af te nemen en zal de huid rimpels en lijntjes aanmaken. Een afname hiervan zorgt ook voor zwakkere spieren en gewrichten. Het heeft dus een effect op je hele lichaam.

Gelukkig is dit tegen te houden! Er zijn namelijk veel manieren om zelf collageen te gebruiken om veroudering tegen te gaan.

Wat doet collageen voor je huid?

Tussen de bovenste laag van de huid (de opperhuid), de lederhuid en het onderhuis bindweefsel bevindt zich elastine en collageen. De lederhuid bevat ongeveer 30 % collageen waardoor de afname van collageen daar het meeste zichtbaar wordt. Samen zorgen collageen en elastine voor stevigheid, soepelheid en elasticiteit van de huid.

Wat voor types collageen zijn er?

De eerste drie types van collageen zijn het belangrijkst:

  👉Collageen type 1: Deze omvat 90% van het collageen in ons lichaam en bevindt zich vooral in de huid, haar, nagels, botten, …

  👉Collageen type 2: Deze vind je in gewrichten, ribben, neus, tussenwervelschijven en de luchtpijp.

  👉Collageen type 3: Deze vind je in de huid, bloedvaten en weefsels. Dit type collageen is enorm belangrijk voor wondherstel.

Invloed van voeding op collageen:

Collageen is een eiwit en is dus opgebouwd uit maar liefst 18 aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen voor de eiwitten in ons lichaam. Een aantal aminozuren maken we zelf aan, maar de aminozuren die wij niet zelf aanmaken moeten we uit voeding halen.

Aminozuren die essentieel zijn komen in verschillende dierlijke eiwitbronnen voor. We moeten de zuren dus halen uit vis, vlees en eieren. Deze voedingselementen zijn dus essentieel voor de handhaving van je spieren, botten, huid, kraakbeen en bloedvaten.

Hoe beïnvloeden externe factoren de werking van collageen

Externe factoren beïnvloeden de werking op een negatieve manier. En andere factoren weer op een positieve manier:

Positief:

    👉Vitamine C versterkt de werking van collageen in het lichaam.

    👉Er zijn veel manieren om collageen binnen te krijgen. Je kan collageenrijke voeding eten maar ook poeder en supplementen nemen. Voedingselementen zoals vis, kip, eieren maar ook fruit en groenten spelen hier een enorme rol in. Producten die rijk zijn aan vitamine C en antioxidanten versterken snel de collageenwerking. Maar, het is belangrijk om te veel suikers, alcohol, cafeïne en Uv-licht te vermijden.

Negatief:

    👉Door het eten van te veel suiker gaan de eiwitten aan elkaar hechten en stijgt de bloedsuikerspiegel. De elasticiteit van collageen zal dus verminderen

    👉Cafeïne en alcohol worden afgebroken in je lever. Bij inname van cafeïne wordt cortisol aangemaakt die de productie van collageen afremt

    👉Te veel blootstelling aan de zon is nooit goed en zorgt voor UV-schade in de huid. Dit veroorzaakt verlies van collageen door DNA-schade aan te brengen aan de cellen die collageen aanmaken.

Een inname van 15 gram collageen per dag biedt al veel verbetering aan de huidelasticiteit, botstructuur en spiermassa. Het zorgt ook voor sterkere nagels en haar. Voor de mensen die graag poeder gebruiken wordt het aanbevolen om dagelijks één tot twee schepjes in te nemen.

Heeft collageen bijwerkingen?

Doordat collageen een stof is die je lichaam zelf aanmaakt, zijn er geen bijwerkingen. Het is echter wel belangrijk dat je de dagelijkse dosering van 15 gram per dag niet overschrijdt.

Probeer collageen producten bij Diodella!

Diodella biedt allerlei producten aan die de bouwstoffen voor jouw huid versterken en zo zorgen voor een stevigere huid. Deze vind je allemaal op www.shop.diodella.be

   👉Collageen poeder 180 gram: Deze bevat 6 gram viscollageen en vitamine C die de opbouw van jouw huid verbeteren. Daarnaast zorgt het voor een beter immuunsysteem en versterkt het de haren en nagels. De anti-oxidanten in de poeder beschermen jouw huid en lichaam tegen cel schade en veroudering.

   👉Recovery eye gel: Deze herstellende collageen eye gel vermindert de verschijning van lijntjes, wallen, rimpels en donkere kringen door hydratatie te bieden.

   👉Vital C anti-aging serum: Deze serum zorgt voor een optimale boost aan hydratatie! De samenstelling op basis van hyaluronzuur en ceramiden zorgen ervoor dat de huid vocht beter kan vasthouden. Dit is ontzettend belangrijk om huidveroudering tegen te gaan. De hoge concentratie aan vitamine C en antioxidanten zorgen daarnaast voor een egale teint met een gezonde glow. Het is ook geschikt voor alle huidtypes.

  👉Firming Elixir: Dit voedingssupplement heeft een hoge concentratie aan verstevigende ingrediënten om de synthese van collageen en elastine te bevorderen.  Ze bieden zo een liftend effect om de huid te herstructureren en elasticiteit te geven.

HM

Hannah Mills

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Diodella