Diodella

Oei, tekort aan vitamine B12?

Oei, tekort aan vitamine B12?

Vrouwen zijn multi-taskers. Ze moeten het huis, kinderen en carrière in evenwicht houden. Na het opnemen van elke verantwoordelijkheid vergeten ze vaak zichzelf. Dit overkomt ons allemaal en dus hebben we iets nodig om voor onze gezondheid te zorgen. Een voedingssupplement van vitamine B12 is hier bijvoorbeeld goed voor. Van deze vitamine heb je zeker wel al eens gehoord maar wat is het, wat doet het en heb jij er misschien een tekort aan?

Wat is vitamine B12?

Zoals de meeste voedingsstoffen is vitamine B12 iets dat we dagelijks eten, maar niet volledig begrijpen. Ons lichaam heeft het voor verschillende redenen nodig. Hoewel de meeste mensen dagelijks voldoende binnenkrijgen door het eten van vis, vlees en zuivelproducten, kan het toch zijn dat je hier en daar een tekort hebt.

Vitamine B12 doet veel voor je lichaam. Het helpt bijvoorbeeld bij de aanmaak van je DNA en je rode bloedcellen. Daarnaast is vitamine B12 nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel. Omdat je lichaam zelf geen vitamine B12 aanmaakt, moet je het uit dierlijk voedsel of uit supplementen halen. En dat moet je regelmatig doen. Hoewel B12 tot vijf jaar lang in de lever wordt opgeslagen, kun je uiteindelijk een tekort krijgen als je voeding niet helpt om het niveau op peil te houden. Daarnaast is vitamine B12 nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Hoeveel vitamine B12 heb je nodig?

Het antwoord hangt af van zaken zoals je leeftijd, je eetgewoonten, medische aandoeningen en welke medicijnen je gebruikt. De gemiddelde aanbevolen hoeveelheden, gemeten in microgrammen (mcg), variëren per leeftijd:

 • Tieners van 14-18 jaar: 2,4 mcg
 • Volwassenen: 2,4 mcg (2,6 mcg per dag bij zwangerschap en 2,8 mcg per dag bij borstvoeding)

Symptomen van een tekort aan vitamine B12

Als je een tekort aan vitamine B12 hebt, kun je bloedarmoede krijgen. Een licht tekort kan geen symptomen veroorzaken. Maar onbehandeld kan het leiden tot symptomen zoals:

 • Zwakte, vermoeidheid of licht in het hoofd
 • Hartkloppingen en kortademigheid
 • Bleke, doffe huid
 • Een gladde tong
 • Constipatie, diarree, verlies van eetlust, of gas.
 • Zenuwproblemen zoals gevoelloosheid of tintelingen, spierzwakte en problemen met lopen

Wat eet ik best om vitamine B12 binnen te krijgen?

Vitamine B12 zit in heel veel dierlijke producten zoals: vlees, vis, melk, kaas, eieren en sommige verrijkte ontbijtgranen. Het is verstandig om dit ook aan te vullen met supplementen.

Wat doet vitamine B12 voor je huid?

 • Celvorming: Vitamine B12 helpt bij de aanmaak, het onderhoud en het herstel van rode bloedcellen. Als de cellen niet worden vernieuwd, kunnen er bijvoorbeeld geen wondjes genezen.
 • Behandelt doffe droge huid: Zelfs make-up kan een schilferige huid niet verbergen, hoeveel lagen het product ook wordt aangebracht, niets lijkt te versmelten met de uitgedroogde huid. Vitamine B12 voorkomt deze schilferigheid van de huid.
 • Behandelt Eczeem: Eczeem is een ander huidprobleem dat een schilferige droge huid veroorzaakt en ook irritaties veroorzaakt.
 • Anti-pigmentatie: Er zijn een heleboel anti-pigmentatie crèmes op de markt, maar slechts weinigen maken hun belofte waar. Waarom geen vitamine B12 in je dieet opnemen en hyperpigmentatie op afstand houden?
 • Bloedarmoede bestrijden: Anemische patiënten hebben een bleke huidskleur die niet kan worden gecamoufleerd met make-up. Vitamine B12 kan bloedarmoede behandelen en de huid een egale teint geven.
 • Voorkomen van Vitiligo: Vitiligo veroorzaakt witte vlekken op de huid. Eenmaal ontstaan duurt het jaren om te genezen en wordt soms zelfs doorgegeven van moeder op kind.

Vitamine B12 maakt niet alleen je huid gelukkig, maar ook je haar, nagels en zoveel meer!

Wist jij dat vitamine B12 ook haaruitval kan bestrijden? Het levert namelijk essentiële voedingsstoffen aan de haarfollikels en helpt zo bij de haargroei. Ook geeft het je sterkere nagels: De meeste vrouwen pronken graag met lange nagels. Als je dan broze nagels hebt lukt dit niet echt. Vitamine B12 versterkt de nagels en als ze gezond zijn, kan men ze naar wens stylen.

Nu, als we schoonheidsvoordelen opnoemen, hoe kunnen we dan de algemene voordelen voor het lichaam vergeten?

 • Verbetert het geheugen: De vrouw van nu moet niet enkel mooi zijn maar ook slim. Een sterk geheugen helpt om elk aspect van het leven, van huishouden tot werk, in balans te houden.
 • Anti-angst: Veel vrouwen lijken in paniek en stress te raken bij elke kleine verwarring. Vitamine B12 regelt de hormoonschommelingen en houdt stemmingswisselingen op afstand.
 • Versterkt botten
 • Voor een gezonde zwangerschap is vitamine B12 onvermijdelijk. Het vermindert het risico op de geboorte van een kind met ernstige geboorteafwijkingen.
 • Anti cholesterol en gezond hart
 • Anti kanker: Een van de meest geprezen voordelen is dat vitamine B12 het risico op kanker in grote mate vermindert.

Helemaal verkocht? Terecht! Vitamine B12 kan niet missen in je dagdagelijks leven. Bekijk en bestel het voedingssupplement van SCKIN NUTRITION nu op onze website!

NK

Nathalie Kachichian

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Diodella