Diodella

Alles wat je moet weten over vitamine D

Alles wat je moet weten over vitamine D

Alles wat je moet weten over vitamine D

Vitamine D, een vitamine die onmisbaar is in ons lichaam! Het draagt bij tot behoud van een gezond immuunsysteem, sterke botten, tanden en spieren. Het heeft namelijk verschillende, belangrijke taken: je natuurlijke weerstand ondersteunen, sterke botten en spieren behouden én je lichaam helpen bij het opnemen van mineralen, calcium en fosfor.

In België hebben de meeste mensen te weinig vitamine D. Meestal zelfs zonder het te merken. Dit komt omdat België te weinig blootgesteld wordt aan zonlicht en weinig voeding bevat vitamine D. Een langdurig tekort kan echter ernstige gevolgen hebben op het lichaam.

Voordelen van vitamine D op het lichaam

Vitamine D vormt en behoud sterke botten en tanden. Dit komt doordat vitamine D een verband heeft met calcium. In de darmen stimuleer vitamine D namelijk de opname van calcium uit de voeding en zorgt vervolgens voor genoeg mineralen om de densiteit te verhogen van je botten en tanden. De behoefte hieraan is extra groot voor kinderen!

We mogen zeker onze spieren niet vergeten! Zij hebben ook vitamine D nodig om goed te functioneren. Een vitamine D-tekort aan de spieren kan leiden tot meer risico op vallen door evenwichtsverlies. Dit leidt soms tot botbreuken.

Een goede immuniteit en natuurlijk weerstand wordt ook geholpen door vitamine D. Een goede immuniteit zorgt voor een natuurlijke weerstand tegen bacteriën en virussen die ons lichaam proberen binnen te dringen.

Een tekort aan vitamine D zorgt dus voor een slechtere immuniteit waardoor je sneller ziek wordt. Ook zullen de mineralen om je botten en tanden te versterken afnemen.

Nadelen van te veel vitamine D

De negatieve effecten van het innemen van te veel vitamine D is gelukkig zeer zeldzaam. Maar een lange tijd te veel vitamine D innemen kan leiden tot hartschade en schade aan je nieren en bloedvaten. Ook kan dit misselijkheid, slaperigheid en verminderde eetlust veroorzaken.

Het is dus belangrijk om goed uit te zoeken hoeveel vitamine D jij nodig hebt. De hoeveelheid vitamine D die jij nodig hebt verschilt per levensjaar. Er zijn namelijk mensen die gewoon een grotere behoefte hebben aan vitamine D. Voor oudere mensen, zwangere mensen en mensen die te weinig worden blootgesteld aan zonlicht is het nemen van vitamine D essenteel.

Online zijn er verschillende testen waarmee jij te weten komt hoeveel vitamine jij werkelijk nodig hebt. Zo verminder je de kans op teveel in te nemen.

Vitamine D in voeding

De allerbelangrijkste bron van vitamine D is zonlicht! Ongeveer 2/3 van je dagelijkse opneming van vitamine D komt van zonlicht. Maar helaas schijnt de zon niet elke dag in België. We moeten dus andere manieren zoeken om vitamine D op te nemen. Een voorbeeld hiervan is voeding. Ook bestaan er allerlei supplementen om op een makkelijke en snelle manier vitamine D in te nemen.

Vitamine D komt alleen voor in dierlijke voedingsmiddelen. En deze komen vaak maar in kleine hoeveelheden. Maar vette vissoorten zoals zalm en makreel maken hier een uitzondering op. Ook in roomboter vind je veel vitamine D. Deze kan je toevoegen aan elke maaltijd.

Gevolgen van te veel zonneschijn

Mensen leven veel binnen en alleen in de zomer volstaat het niet om genoeg vitamine D binnen te krijgen. Maar dat betekent niet dat we te veel de zon moeten opzoeken. Een te grote blootstelling aan de zon verhooft het risico op huidkanker. Het is daarom belangrijk om onze huid te beschermen met producten zoals zonnecrèmes en dagcrèmes met een hoge beschermfactor. Ookal houden zij de UV-straling die vitamine D aanmaakt tegen. Wist je ook dat een overmatige blootstelling aan uv-stralen ook zorgt voor vroegmatige huidveroudering en rimpels?

Bij Diodella bieden wij veel producten aan die onze huid beschermen. Een goede moisturizer is al een geweldige stap om verbranding en veroudering tegen te gaan en het huid optimaal te voeden.

Vind al onze zonnebeschermingsproducten op onze webshop. 

Huidproblemen die ontstaan door tekort aan vitamine D

Naast zwak en moe voelen kan een tekort aan vitamine D ook een invloed hebben op je huid. Daarom is het belangrijk om extra vitamine D in te nemen. Zeker voor mensen die weinig buiten komen.

Bij een tekort aan vitamine D moet je lichaam meer moeite doen om huidaandoeningen zoals acne en rosacea tegen te houden. Vitamine D zorgt er ook voor dat de kans op huidontstekingen verminderd wordt.

Vitamine D is ook een ideaal supplement om veroudering tegen te gaan doordat het als een antioxidant werkt. Niet genoeg vitamine D binnenkrijgen zorgt dus voor veroudering en hier horen rimpels en fijne lijntjes ook bij.

Een grijze, doffe huid kan ook teken zijn van een tekort. Vitamine D draagt bij aan een gezonde, glanzende huid zonder donkere kringen. Dit gepaard met een droge, jeukende huid op je wangen en voorhoofd is een groot teken dat je kampt met een vitamine D tekort.

Door een slecht werkend immuunsysteem door een tekort aan vitamine D kan er in het ergste geval zelfs eczeem ontstaan.

Vitamine D voedingssupplementen bij Diodella

Bij Diodella bieden wij voedingssupplementn aan die vitamine D bevatten. Een makkelijke manier om vitamine D binnen te krijgen dus! Door dagelijks één supplement in te nemen leef jij een gezonde levensstijl met sterke botten en een sterk gebit.

Vind dit supplement terug op onze webshop.

HM

Hannah Mills

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Diodella